Tienerkamer flat Arnhem Zuid

Dit project betrof een flat in Arnhem Zuid. Voor een gezin met vier kinderen was dit een tijdelijke huurwoning van waaruit ze in alle rust op zoek konden naar een nieuw huis.  Door een beperkt aantal slaapkamers moesten twee van de vier kinderen een slaapkamer delen. Hieruit volgde een uitdagende opdracht voor mij: maak een tienerkamer voor twee tieners, een jongen en een meisje, van verschillende leeftijd.

Er werd grotendeels gebruik gemaakt van bestaande meubels.

Ik heb de slaapkamer door middel van een diagonale lijn verdeeld in twee helften. Zo blijft de looproute vrij van deur tot deur.

De helft van het tienermeisje

Wens van het meisje was om een hoekje voor haarzelf te hebben. Ze gaf aan graag in een stoel huiswerk te maken, niet aan een bureau.

Ik heb toen hun gezamelijke kledingkast dwars op de ruimte gezet en er een plaat achter onworpen tot aan het plafond. Hierop zou ze dan een behang in favoriete kleuren kunnen kiezen. Zo ontstaat toch een eigen plekje waar ze zich terug kan trekken in haar eigen stoel.

Aan haar kant van de kamer zat een groot raam. Omdat ze aangaf erg van planten te houden, heb ik geadviseerd daar gebruik te maken van het raam door er allemaal hangplantjes op te hangen. Zo heeft ze haar eigen “tuintje”, zonder dat het ruimte inneemt.

Sowieso is het altijd goed in kleine kamers zoveel mogelijk op te hangen. Een wandrek met bakjes waar je bijvoorbeeld pennen in kan doen of houten kistjes waar je (school)boeken in kan doen zijn voorbeelden van interieurelementen die functioneel zijn in zo’n kleine ruimte.

Door dingen op te hangen blijft de voer vrij en dat geeft een gevoel van ruimte.

De helft van de tienerjongen

Beide tieners hadden bij aanvang van dit project tijdschriften van mij gekregen. Daaruit kwam een heel helder beeld van beider favoriete interieurstijlen. De stijl in deze helft van de slaapkamer zou richting industrieel gaan met een wens voor het gebruik van donkere kleuren.

Uiteindelijk heb ik gewerkt met zwart metaal, de kleuren donkerblauw, zwart en grijs en een advies voor accessoires met een industriele uitstraling.

Bij de jongen moesten er wel een nieuw bureau en een nieuwe bureaustoel aan worden geschaft. Dit is uiteindelijk een op maat gemaakt bureau geworden in dezelfde donkerblauwe kleur als de muur. Zo blijft het beeld rustig.

De buraustoel, het kleed en het beddengoed (van beide tieners) is gekozen in de kleur grijs.

Door zowel in de ene als in de ander helft van de kamer met grijs te werken, is dit de kleur geworden die beide helften met elkaar verbindt. Zeker het kleed die in het midden van beide helften van de slaapkamer ligt, verbindt de twee delen van de kamer met elkaar.

Ook in de kamer van de jongen is gekozen voor een wandrek met allerlei mogelijkheden.

 

Ik vond het heel leuk om deze opdracht te doen. Beide tieners hebben enthousiast meegewerkt en hebben een heleboel input gegeven waar ik mee verder kon. Zo zijn we samen tot een mooi resultaat gekomen!

 

Reactie opdrachtgever:

“Luistert goed naar je wensen en is creatief in het vinden van oplossingen bij onze slaapkamer die we tijdelijk moesten opsplitsen voor onze twee pubers (jongen én meisje). Onze woonkamer en keuken waren na toepassen van adviezen, kleur, behang, meubilair echt onze woonkamer geworden, geen allegaartje meer, maar een eenheid die rust uitstraalde! Heel erg bedankt Petra!”