Oplossingen voor de kleine kinder-en tienerkamer

Een uitdaging die veel mensen zullen herkennen is de kleine kinder-of tienerkamer die er maar niet opgeruimd uit wil zien. Het leuke behangetje met bijpassend dekbedovertrekje komt maar niet uit de verf, omdat er altijd rommel is en omdat de kamer zo vol staat met meubels.

Deze blog gaat over hoe je dat probleem kunt oplossen!

Hoe zorg je voor een logische indeling, een ruimtelijk gevoel  en voor voldoende ruimte voor alle noodzakelijke spullen in zo’n kamer?

Door middel van de beantwoording van een drietal vragen en een tip aan het eind, hoop ik deze uitdaging stap voor stap bij langs te gaan en oplossingen aan te bieden.

Vraag 1: Welke functie(s) moet deze kinderkamer krijgen?

Ga je een kinderkamer inrichten, dan is het van belang dat, net als met de inrichting van andere ruimtes,  je kijkt welke functie(s) de kamer moet vervullen. Wordt er alleen geslapen, of ook gespeeld of juist geslapen en gestudeerd…

Het mag duidelijk zijn de de functies van een slaapkamer voor een peuter anders zijn dan voor een tiener.

Vraag je dus altijd eerst af: waar gaat mijn kind deze kamer voor gebruiken?

Vraag 2: Welke meubels passen daar goed bij?

Vervolgens kijk je welke meubels nodig zijn om die dingen goed te kunnen doen.

Wanneer een kamer niet zo groot is, is het handig om meubels te kiezen die meer dan 1 functie hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een bed die ook lades heeft, waardoor het eigenlijk een bed en een kast is.

Of je schildert een kledingkast met krijtverf. Zo wordt je kledingkast een plek voor kleding, maar ook iets waar je mee kunt spelen. Of een opklapbaar bureau waarbij je de onderkant schildert met krijtverf. Zo kan er opgeklapt heerlijk op getekend worden.

Goede opbergruimte is ook essentieel. Als je je spullen niet kunt opruimen wordt het rommelig. En dit gebeurt natuurlijk nog veel sneller in een kleine kamer. Ga op zoek naar verborgen/loze ruimte in de kamer en kijk opnieuw naar meubels die naast een andere functie ook als opberger kunnen dienen (een bed met lades, een bank met opbergruimte onder de zitting, een poef met bergruimte).

Voor de meubels die toch op de grond komen te staan heb ik het volgende advies; kies voor meubels met een fijn, rank en luchtig ontwerp. Zo blijft het ruimer aandoen. Een bureau met smalle pootjes of een draadstoel waar je doorheen kunt kijken.

Vraag 3: Welke indeling is het meest praktisch?

Let er op dat de kamer een logische indeling heeft. Daarbij let je bijvoorbeeld op de looproute. Dat zijn letterlijk de routes die je loopt door een kamer. Vaak is dit van deur naar deur, of bijvoorbeeld van de deur naar je bed. Deze routes moeten zo kort mogelijk zijn. Ook is het fijn als er voldoende ruimte is om de route te kunnen lopen. Is dit niet het geval, dan leidt dit tot (onbewuste) frustraties en voel je je minder thuis.

Kijk bijvoorbeeld  bij de optimalisatie van je looproutes of er obstakels zijn. Een stoel waar je telkens omheen moet lopen of opzij moet schuiven om ergens te komen. Denk hierbij ook es aan de draaicirkel en de draairichting van deuren (ook kastdeuren). Dit kan ook hinderlijke situaties opleveren.

Verder zijn zichtlijnen belangrijk om rekening mee te houden bij de indeling. Wat zijn de dingen die je kunt zien als je op een bepaalde plek zit?  Mooie open zichtlijnen zijn prettig. Als je bijvoorbeeld vanuit je bed uit je raam wilt kunnen kijken, moet je daar met de indeling rekening mee houden. Of bijvoorbeeld een zichtlijn maken naar de televisie vanuit een bepaalde hoek. Het is goed ook deze factoren mee te nemen bij indeling van een betreffende ruimte.

Een (bureau)stoel zonder armleuningen is een voorbeeld van een meubel dat kan helpen om een goede looproute te kunnen behouden in een kleine (slaap)kamer.

Een televisie aan de muur met een muurbeugel. Zo heb je geen TV meubel nodig om de TV op te zetten en houdt je de vloer vrij om te kunnen lopen. Doordat je de TV met de beugel in een andere richting kan draaien heb je de mogelijkheid deze in de zichtlijn te plaatsen van bijvoorbeeld het bed naar de TV.

Tip: hang dingen op

Het werkt ruimtelijk om de vloer vrij te houden; een optisch doorlopende vloer geeft een gevoel van ruimte. Zet dus zo min mogelijk spullen op de vloer. In plaats daarvan hang je dingen aan de muur of aan het plafond.

Maak haken aan de muur om iets op te kunnen hangen zoals schooltassen. Of hang mooie grote gevlochten boodschappentassen aan de muur waar je bijvoorbeeld schoenen in bewaart.

Andere ideeen: planken aan de muur, bureautje aan de muur (dus zwevend, zonder poten),  of zelfs eentje die je ook nog weg kunt klappen op het moment dat je meer ruimte wil, bijvoorbeeld om te kunnen spelen of dansen. Ook kleine of grotere kasten kunnen aan de muur, met of zonder laatjes, open of dicht. Een lekkere hangstoel die met een ketting aan het plafond hangt kan ook goed werken.

 

Zo, dit waren een aantal handvatten om een kleine kinder-en tienerkamer optimaler in te richten.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

Een praktisch ingerichte kamer geeft rust.

Een mooi ingerichte kamer maakt blij.

Ik kan je altijd advies geven als je niet uitkomt.

Heel veel succes!